In het nieuws

Utrechtse Mevrouw Piël (101) geeft vuur door aan protesterende ouderen in IJlst
Utrechtse Mevrouw Piël (101) geeft vuur door aan protesterende ouderen in IJlstclose 21-11-2019

[de NUK ] Mevrouw Piël (101) werd het gezicht van de protesten tegen de gedwongen verhuizing van ouderen in verzorgingstehuis Tuindorp Oost (onderdeel van Careyn). Op een indrukwekkende manier liet zij in een uitzending van het onderzoeksjournalistieke programma Zembla zien hoe er met de ouderen werd gesold.

Lees meer...

Begeleiding van Careyn bij verhuizing van ouderen in Utrecht was ‘onvoldoende’
Begeleiding van Careyn bij verhuizing van ouderen in Utrecht was ‘onvoldoende’close 20-11-2019

[Zembla] Careyn is ernstig tekortgeschoten bij de verhuizing van de hoogbejaarde bewoners van Tuindorp Oost in Utrecht. De communicatie richting de ouderen was onvoldoende, de informatievoorziening niet volledig en ook werd persoonlijke betrokkenheid en begeleiding gemist door de bewoners. Dat zijn de kritische bevindingen van een evaluatie van de verhuizing. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoek- en adviesbureau De Praktijk in opdracht van Careyn.

Lees meer...

Careyn maakt blauwdruk voor volgende verhuizingen: 'Nogmaals excuses, dat hebben wij niet goed gedaan'
Careyn maakt blauwdruk voor volgende verhuizingen: 'Nogmaals excuses, dat hebben wij niet goed gedaan'close 20-11-2019

[RTV Utrecht] De Raad van Bestuur van zorginstelling Careyn gaat opnieuw door het stof voor de verhuizing van de hoogbejaarde bewoners van woonzorgcomplex Tuindorp-Oost in Utrecht. Uit een evaluatie van het verhuisproces blijkt opnieuw dat de communicatie met bewoners en hun familieleden gebrekkig was.

Lees meer...

Mevrouw Piël (101) moet in korte tijd 2 keer verhuizen
Mevrouw Piël (101) moet in korte tijd 2 keer verhuizenclose 19-11-2019

[Zembla] In de ZEMBLA-uitzending 'Oude bomen moet je niet verplanten' is te zien hoe ouderen, zoals de dan toen 100-jarige mevrouw Piël, tegen hun zin 2 keer in anderhalf jaar tijd moeten verhuizen.

Lees meer...

Hollandse Zaken: Oud is uit?
Hollandse Zaken: Oud is uit?close 29-08-2019

[Hollandse Zaken] Hollandse Zaken Informatief Journalistiek discussieprogramma met feiten, meningen en emoties, over kwesties die verder gaan dan de actualiteit van de dag. Vanaf 4 juli 2019 Elke donderdag, NPO 2 Aflevering 1 & 2, 20.25 uur Aflevering 3 t/m 8, 21.10 uur (Geen uitzending op 1 augustus) Do 29 augustus 2019 21:15 NPO 2 41 min Herhaald op 31 augustus 2019 NPO 2 Programma’sTvHollandse ZakenOud is uit Oud is uit Deze week: zestig-, zeventig- en tachtigplussers over de kunst van het ouder worden. Een grote groep ouderen ervaart: oud is uit. Ze hebben het gevoel dat ze er na hun werkend bestaan niet meer toe doen. Niet meer meetellen. Dus moeten de senioren zelf op zoek naar een zinvol bestaan. Laverend tussen het vitaliteitsideaal van eeuwig jong moeten zijn en het besef dat iedereen oud wil worden, maar niemand oud wil zijn. Het er niet meer toe doen is meer dan een gevoel, blijkt in de dagelijkse praktijk. Want: Een abonnement op staatsloten aanschaffen boven je 80e? Lastig. Een reisverzekering boven je 75e? Niet mogelijk. Borstkankeronderzoek boven je 75e? Niet meer nodig. Leeftijdsdiscriminatie blijkt een groeiend fenomeen. Terwijl het aantal 65-plussers de komende twintig jaar naar 4,7 miljoen stijgt. Senioren zijn niet meer weg te denken; de samenleving is er niet op ingericht. Te gast zijn onder anderen Jan Manché (89) die vanwege zijn leeftijd in een conflict belandde met de Staatsloterij. Sara van Laar (85) die vindt dat haar leeftijdsgenoten er te veel van uit gaan dat er wel voor hen gezorgd wordt. En ouderen die de toekomst als een spookbeeld zien. Ook neuropsycholoog Erik Scherder over de kunst van het ouder worden.

Lees meer...

'Inspectie onderzocht juistheid interne verhuizing Careyn niet'
'Inspectie onderzocht juistheid interne verhuizing Careyn niet'close 04-07-2019

[Nationale Zorggids] Zorginstelling Careyn blijft tot op heden beweren dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd de gedwongen dubbele verhuizing van de oudere bewoners van Tuindorp-Oost in Utrecht als juist ziet. Hoogleraar Jan Klein heeft op verzoek van ZEMBLA het inspectierapport ingezien en zegt dat de inspectie de juistheid van de interne verhuizing nooit heeft onderzocht. Er is enkel gekeken naar de veiligheid van de ouderen tijdens de verhuizing. Dit meldt ZEMBLA.

Lees meer...

Utrecht roept Careyn op om met actiegroep 'Tegen de Onverschilligheid' te praten
Utrecht roept Careyn op om met actiegroep 'Tegen de Onverschilligheid' te pratenclose 04-07-2019

[RTV Utrecht] Utrecht wil dat zorginstelling Careyn met actiegroep 'Tegen de onverschilligheid' gaat praten. Leden van de groep woonden twee jaar lang samen met ouderen in zorgcentrum Tuindorp-Oost en zetten zich nu in om de ouderenzorg te verbeteren. Ze maken onder meer bezwaar tegen hoe vaak bewoners moeten verhuizen.

Lees meer...

Gemeente wil dat Careyn in gesprek gaat met oud-bewoners Tuindorp-Oost
Gemeente wil dat Careyn in gesprek gaat met oud-bewoners Tuindorp-Oostclose 04-07-2019

[DUIC] De gemeente Utrecht ziet graag dat Careyn in overleg gaat met de oud-bewoners van Tuindorp-Oost. De groep Tegen de Onverschilligheid komt op voor de zorg van ouderen in het zorgcentrum en woonde eerder in hetzelfde pand in het bijzondere woonproject.

Lees meer...

Nieuws in het Land (1/2): manifest ouderenzorg
Nieuws in het Land (1/2): manifest ouderenzorgclose 04-07-2019

[NPO Radio 1] Het was een interessant project: jongeren en ouderen woonden sinds april 2016 samen in het zorgcomplex Tuindorp Oost. Na een opnamestop waren er te veel lege kamers in het complex, waarna er woningzoekende jongeren bijkwamen.

Lees meer...

Nieuws in het Land (2/2): in Utrecht willen jongeren dat de ouderenzorg verbetert
Nieuws in het Land (2/2): in Utrecht willen jongeren dat de ouderenzorg verbetertclose 04-07-2019

[NPO Radio 1] Een gesprek tussen de jongeren die op Tuindorp-Oost woonden en mevrouw Piël.

Lees meer...

Als het aan de wethouder ligt gaat Careyn in gesprek met jongeren
Als het aan de wethouder ligt gaat Careyn in gesprek met jongerenclose 03-07-2019

[De NUK ] De jongeren hebben van alles gezien. Zij hebben de werkelijkheid gezien en zijn vervolgens ook op hun manier aan de slag gegaan. Het gaat dan soms om zogenaamd kleine dingen, zoals dat de zorg een kopje koffie in de keuken zet, terwijl iemand niet kan lopen. Die dingen zijn enorm belangrijk voor mensen”. Dit is het oordeel van Jan Klein, hoogleraar veiligheid in de zorg, over de inbreng van de jongeren die vorig jaar tijdelijk gevestigd waren in verzorgingstehuis Tuindorp Oost van Careyn. Deze jongeren, betrokken medebewoners van de ouderen, stelden de misstanden bij Careyn aan de kaak. Het leidde tot veel media-aandacht en vragen in de politiek.

Lees meer...

PvdA stelt Kamervragen over zorginstelling Careyn
PvdA stelt Kamervragen over zorginstelling Careynclose 29-06-2019

[De NUK ] PvdA-Kamerlid John Kerstens wil van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) weten waarom de inspectie niet met bewoners, familieleden en de jongeren van zorginstelling Careyn heeft gepraat. Kerstens stelt Kamervragen naar aanleiding van het nieuws dat ZEMBLA donderdag naar buiten bracht.

Lees meer...

Ouderen de dupe van fouten door Careyn en IGJ
Ouderen de dupe van fouten door Careyn en IGJclose 28-06-2019

[Skipr] Zowel zorgaanbieder Careyn als de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hebben fouten gemaakt omtrent de Utrechtse verzorgingsflat Tuindorp-Oost. Dat concludeert Jan Klein, hoogleraar veiligheid en zorg, op basis van het inspectieverslag van de IGJ waar tv-programma Zembla de hand op heeft weten te leggen.

Lees meer...

PvdA stelt Kamervragen over zorginstelling Careyn
PvdA stelt Kamervragen over zorginstelling Careynclose 28-06-2019

[Zembla] PvdA-Kamerlid John Kerstens wil van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) weten waarom de inspectie niet met bewoners, familieleden en de jongeren van zorginstelling Careyn heeft gepraat. Kerstens stelt Kamervragen naar aanleiding van het nieuws dat ZEMBLA donderdag naar buiten bracht.

Lees meer...

PvdA stelt vragen aan minister over verhuizing van ouderen zorginstelling in Tuindorp-Oost
PvdA stelt vragen aan minister over verhuizing van ouderen zorginstelling in Tuindorp-Oostclose 28-06-2019

[AD] PvdA-Kamerlid John Kerstens wil van Hugo de Jonge, minister Volksgezondheid, Welzijn en Sport, onder andere weten waarom de inspectie Gezondheidszorg en Jeugd tijdens haar onderzoek naar de verhuizing van ouderen in de zorginstelling in Tuindorp-Oost niet heeft gesproken met bewoners, familieleden en jongeren die in het zorgcentrum woonden.

Lees meer...

Ouderen in Tuindorp-Oost Utrecht, de dupe van fouten door Careyn en IGJ
Ouderen in Tuindorp-Oost Utrecht, de dupe van fouten door Careyn en IGJclose 28-06-2019

[SIN-NL] Zowel zorgaanbieder Careyn als de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hebben fouten gemaakt omtrent de Utrechtse verzorgingsflat Tuindorp-Oost. Dat concludeert Jan Klein, hoogleraar veiligheid en zorg, op basis van het inspectieverslag van de IGJ waar tv-programma Zembla de hand op heeft weten te leggen.

Lees meer...

‘Zorginstelling Careyn zette inspectie op het verkeerde been’
‘Zorginstelling Careyn zette inspectie op het verkeerde been’close 27-06-2019

[Zembla] Zorginstelling Careyn heeft de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd op ‘het verkeerde been gezet’ tijdens het inspectiebezoek aan de verzorgingsflat in Tuindorp-Oost in Utrecht. Dat zegt professor Jan Klein, hoogleraar veiligheid en zorg, na bestudering van het inspectieverslag. Naar aanleiding van de aflevering over Careyn en de verzorgingsflat in Tuindorp-Oost, deed ZEMBLA een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur en kreeg het tot dan toe vertrouwelijke inspectieverslag in handen. Careyn heeft steeds beweerd dat de inspectie in het verslag de juistheid bevestigt van het besluit om de ouderen te verhuizen. Maar volgens professor Klein kun je dat absoluut niet in het verslag teruglezen.

Lees meer...

Tv-programma Zembla: Zorginstelling Careyn zette inspectie op verkeerde been
Tv-programma Zembla: Zorginstelling Careyn zette inspectie op verkeerde beenclose 27-06-2019

[AD Utrecht] Tijdens een inspectiebezoek aan de verzorgingsflat in Tuindorp-Oost heeft zorginstelling Careyn de inspectie om de tuin geleid. Dat stelt het televisieprogramma Zembla. Dat liet het inspectieverslag bestuderen door hoogleraar veiligheid en zorg Jan Klein, die tot deze conclusie kwam. Voor oud-bewoners van de zorginstelling komt dit niet als een verrassing: „Fijn dat een onafhankelijke derde dit onderstreept.”

Lees meer...

Zembla doet onderzoek naar Tuindorp-Oost: ‘Careyn zette inspectie op het verkeerde been’
Zembla doet onderzoek naar Tuindorp-Oost: ‘Careyn zette inspectie op het verkeerde been’close 27-06-2019

[NU.nl] Zorginstelling Careyn zou de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd op het verkeerde been hebben gezet tijdens een inspectiebezoek, zegt hoogleraar veiligheid in de zorg Jan Klein. Dat schrijft onderzoeksprogramma Zembla. Careyn is al langer in het nieuws na een omstreden verhuizing van ouderen in Tuindorp-Oost.

Lees meer...

Onderzoek Zembla:”Careyn verschool zich ten onrechte achter inspectie”
Onderzoek Zembla:”Careyn verschool zich ten onrechte achter inspectie”close 27-06-2019

[De NUK ] Op 21 februari zond Zembla “Oude Bomen moet je niet verplanten” uit. In deze aflevering was te zien hoe ouderen, zoals de dan 100-jarige mevrouw Piël, tegen hun zin moeten verhuizen. Wat was er aan de hand?

Lees meer...

Strijdvaardig IJlst loopt uit voor oudste stadgenoten
Strijdvaardig IJlst loopt uit voor oudste stadgenotenclose 08-05-2019

[Leeuwarder Courant] Het was ‘Dryltser dinsdag’. Als een menselijk schild beschermden de inwoners van de stad de bewoners van Nij Ylostins, nu de sloophamer dreigt.

Lees meer...

‘Mijn moeders tocht door de zorgjungle is begonnen’
‘Mijn moeders tocht door de zorgjungle is begonnen’close 16-04-2019

[AD] Je móet die uitzending van Zembla terugkijken', zei een vriend. Want mijn moeder is al erg oud en in die docu werden volgens hem misstanden in de ouderenzorg aan de kaak gesteld.

Lees meer...

Klachten over Tuindorp-Oost gegrond: ‘onzorgvuldig, onfatsoenlijk, geen compassie’
Klachten over Tuindorp-Oost gegrond: ‘onzorgvuldig, onfatsoenlijk, geen compassie’close 15-04-2019

[MAX Vandaag] Klachten over de behandeling van Riet van der Meulen (94) door verzorgingshuis Tuindorp-Oost zijn voor het grootste deel terecht. Dat stelt de onafhankelijke klachtencommissie van Careyn waar Tuindorp-Oost onder valt. MAX-journalist Cees Grimbergen licht toe.

Lees meer...

Jongeren tussen de ouderen in Tuindorp-Oost: ‘Ga in gesprek met ouderen, luister naar ze’
Jongeren tussen de ouderen in Tuindorp-Oost: ‘Ga in gesprek met ouderen, luister naar ze’close 10-04-2019

[Waardigheid & Trots] Marit de Jong, Martijn Baart en Wouter Smink woonden twee jaar tussen ouderen in Tuindorp-Oost , een Utrechts verzorgingshuis van Careyn. Voor beide partijen een verrijkende ervaring, stellen ze. Op basis van hun ervaringen in dit verzorgingstehuis vinden ze dat de stem van ouderen het verdient om meer gehoord te worden dan nu gebeurt.

Lees meer...

Weer Kamervragen over Careyn en Tuindorp-Oost
Weer Kamervragen over Careyn en Tuindorp-Oostclose 10-04-2019

[AD] Tweede Kamerlid John Kerstens (PvdA) heeft minister De Jonge opnieuw vragen gesteld over Careyn en verzorgingshuis Tuindorp-Oost. Aanleiding is de gegrond verklaarde klacht van de familie van de 94-jarige Riet van der Meulen, waar deze krant zaterdag over berichtte.

Lees meer...

Kamervragen over situatie ouderen Tuindorp-Oost: “Hoort dit bij de liefdevolle zorg die ook u voorstaat?”
Kamervragen over situatie ouderen Tuindorp-Oost: “Hoort dit bij de liefdevolle zorg die ook u voorstaat?”close 09-04-2019

[De NUK ] Tweede Kamerlid John Kerstens (PvdA) heeft schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de situatie van de ouderen van Tuindorp-Oost. Aanleiding is het artikel dat Cees Grimbergen schreef in het AD: ‘Klachten over Tuindorp-Oost gegrond: onzorgvuldig, onfatsoenlijk, geen compassie’.

Lees meer...

Klachten over Tuindorp-Oost gegrond: ‘Onzorgvuldig, onfatsoenlijk, geen compassie’
Klachten over Tuindorp-Oost gegrond: ‘Onzorgvuldig, onfatsoenlijk, geen compassie’close 05-04-2019

[AD] Klachten over de behandeling van Riet van der Meulen (94) door verzorgingshuis Tuindorp-Oost zijn voor het grootste deel terecht. Dat stelt de onafhankelijke klachtencommissie van Careyn waar Tuindorp-Oost onder valt.

Lees meer...

Zorgcomplex Nij Ylostins in IJlst wordt gesloopt
Zorgcomplex Nij Ylostins in IJlst wordt geslooptclose 05-04-2019

[Friesch Dagblad] Zorgcomplex Nij Ylostins in IJlst gaat tegen de vlakte. Het pand is volgens eigenaar woningcorporatie Elkien in meerdere opzichten verouderd. Wat ervoor terugkomt is nog onduidelijk.

Lees meer...

Minister reageert op manifest Geef ouderen hun stem terug: ‘Belangrijk dat jongeren betrokken zijn’
Minister reageert op manifest Geef ouderen hun stem terug: ‘Belangrijk dat jongeren betrokken zijn’close 02-04-2019

[Duic] Minister Hugo de Jonge, van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft gereageerd op het manifest ‘Geef ouderen hun stem terug’ van de oud-bewoners van Tuindorp-Oost. De Utrechtse groep komt op voor de zorg van ouderen en woonde eerder in hetzelfde pand met ouderen in een bijzonder woonproject. De minister onderschrijft het manifest en erkent de boodschap.

Lees meer...

Minister De Jonge reageert positief op manifest ‘Geef ouderen hun stem terug’
Minister De Jonge reageert positief op manifest ‘Geef ouderen hun stem terug’close 02-04-2019

[De NUK ] Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) reageert in een brief aan de Tweede Kamer op het manifest ‘Geef ouderen hun stem terug’, dat is opgesteld door ervaringen in het Utrechtse verzorgingstehuis Tuindorp-Oost. Hij schrijft: “Dat doe ik graag, want waardig ouder worden is een breed gedragen maatschappelijke doelstelling waaraan ook het kabinet hard werkt.”

Lees meer...

Kamervragen over situatie ouderen Tuindorp-Oost: “Hoort dit bij de liefdevolle zorg die ook u voorstaat?”
Kamervragen over situatie ouderen Tuindorp-Oost: “Hoort dit bij de liefdevolle zorg die ook u voorstaat?”close 02-04-2019

[De NUK ] weede Kamerlid John Kerstens (PvdA) heeft schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de situatie van de ouderen van Tuindorp-Oost. Aanleiding is het artikel dat Cees Grimbergen schreef in het AD: ‘Klachten over Tuindorp-Oost gegrond: onzorgvuldig, onfatsoenlijk, geen compassie’.

Lees meer...

Minister reageert op ouderenmanifest van Twentenaren Marit en Wouter
Minister reageert op ouderenmanifest van Twentenaren Marit en Wouterclose 02-04-2019

[Tubantia] Minister Hugo de Jonge heeft gereageerd op het ouderenmanifest dat is opgesteld door onder meer Twentenaren Marit de Jong en Wouter Smink. Het duo woonde ruim twee jaar samen met ouderen in een verzorgingshuis in Utrecht en schrok van wat ze aantroffen. Ze stelden samen met een groep jongeren een manifest op om Nederland wakker te schudden.

Lees meer...

Minister de Jonge erkent boodschap van manifest ‘Geef ouderen hun stem terug’
Minister de Jonge erkent boodschap van manifest ‘Geef ouderen hun stem terug’close 02-04-2019

[Zembla] Minister Hugo de Jonge noemt het manifest ‘Geef ouderen hun stem terug’ belangrijk voor het samen verbeteren van de ouderenzorg. Dat zegt hij in een brief aan de Kamer. De groep jongeren, die eerder samenwoonde met ouderen, startte in februari een actie voor betere ouderenzorg. De minister bedankt de opstellers van het manifest.

Lees meer...

Reactie minister Hugo de Jonge op het manifest
Reactie minister Hugo de Jonge op het manifestclose 01-04-2019

[Rijksoverheid ] Ik heb uw Kamer toegezegd te reageren op het manifest ‘Geef ouderen hun stem terug’. Dat doe ik graag, want ‘Waardig ouder worden’ is een breed gedragen maatschappelijke doelstelling waaraan ook het kabinet hard werkt. De jongeren die het manifest hebben opgesteld pleiten er voor dat de ouderen weer voorop komen te staan in de ouderenzorg.

Lees meer...

Klachten tegen Careyn over misstanden rond verhuizing 94-jarige bewoonster gegrond
Klachten tegen Careyn over misstanden rond verhuizing 94-jarige bewoonster gegrondclose 29-03-2019

[Zembla] De klachten die de Utrechtse familie van de 94-jarige mevrouw Van der Meulen tegen zorgorganisatie Careyn heeft ingediend zijn grotendeels gegrond verklaard door de klachtencommissie van Careyn. Die oordeelt dat de communicatie en de begeleiding van de cliënt en haar familie rond de verhuizing naar een andere zorginstelling ‘onzorgvuldig’ en zelfs ‘onfatsoenlijk’ was.

Lees meer...

STA OP - Pascale Kempermore_vert
STA OP - Pascale Kemperclose 16-03-2019

Pascale Kemper Ik heb een half jaar deel uit mogen maken van een bijzonder project in Tuindorp Oost Careyn in Utrecht.

Sollen en leuren met de ouderen uit De Drie Hoven
Sollen en leuren met de ouderen uit De Drie Hovenclose 16-03-2019

[Het Parool] De kamers zijn er groot en de vriendschappen hecht, maar het pand is uitgewoond en de ouderen van verzorgingshuis De Drie Hoven móeten verhuizen. 'Wat ze me hebben aangedaan, kan ik ze nooit vergeven.'

Lees meer...

Hoe twee Twentse twintigers de ouderenzorg op z’n kop proberen te zetten
Hoe twee Twentse twintigers de ouderenzorg op z’n kop proberen te zettenclose 13-03-2019

[Tubantia] UTRECHT - Ouderen hun stem teruggeven. Dat is het doel van Marit de Jong (28) uit Almelo en Wouter Smink (26) uit Hengelo. Ze woonden ruim twee jaar samen met ouderen in een verzorgingshuis in Utrecht en schrokken van wat ze zagen. Het duo stelde een manifest op om Nederland wakker te schudden. „Het systeem is kapot.”

Lees meer...

Goedemorgen Nederland
Goedemorgen Nederland close 11-03-2019

[Goedemorgen Nederland] Te gast: Wouter Smink en Jan Driessen over de aankomende Provinciale Statenverkiezingen én over het belang van speciale zorghuizen voor ouderen in de buurt. Copresentator: Lilian Marijnissen.

Lees meer...

Oude bomen moet je niet verplantenmore_vert
Oude bomen moet je niet verplantenclose 08-03-2019

Zembla ZEMBLA-maker Nicolien Herblot verbleef wekenlang in een verzorgingshuis in Utrecht waar ouderen met jongeren samen leven. Ze vertelt in deze podcast over haar bijzondere ervaringen in Tuindorp-Oost.

Lees meer...

Eerbetoon aan mevrouw Piël (100): ze ontvangt Gouden Roeispaan
Eerbetoon aan mevrouw Piël (100): ze ontvangt Gouden Roeispaanclose 01-03-2019

[Zembla] Mevrouw Piël (100 jaar) heeft vrijdag de Gouden Roeispaan ontvangen, uitgereikt door Lilian Marijnissen, de partijleider van de SP. Het is een door de partij ingesteld eerbetoon aan mensen die tegen de stroom inroeien. De 100-jarige mevrouw is te zien in de ZEMBLA-uitzending ‘Oude bomen moet je niet verplanten’.

Lees meer...

Gouden roeispaan voor Maria Piël (100) en koffie voor Lilian Marijnissen
Gouden roeispaan voor Maria Piël (100) en koffie voor Lilian Marijnissenclose 01-03-2019

[AD ] Utrechtse Maria Piël (100) kreeg vanmorgen Lilian Marijnissen op bezoek. De fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer kwam de bewoonster van zorgcentrum Tuindorp-Oost de Gouden Roeispaan uitreiken.

Lees meer...

Mevrouw Piël krijgt speciale SP-prijs voor strijd voor betere ouderenzorg
Mevrouw Piël krijgt speciale SP-prijs voor strijd voor betere ouderenzorg close 01-03-2019

[RTV Utrecht] UTRECHT - Honderd jaar en nog steeds de strijdlust van een leeuw hebben. Dat is een juiste omschrijving van mevrouw Piël uit Utrecht. De krasse dame kreeg mede daarom vandaag een onderscheiding van de SP. Omdat ze al jaren strijdt tegen misstanden in het woonzorgcomplex waar ze woont.

Lees meer...

Maria Piël (100) moest gedwongen verhuizen en pikt dat niet
Maria Piël (100) moest gedwongen verhuizen en pikt dat nietclose 24-02-2019

[AD Utrecht] De 100-jarige Maria Piël moest afgelopen december haar appartement uit, omdat zorgreus Careyn zo nodig nieuwbouw wilde. Dat pikt de krasse oudere niet. Met hulp van enkele jonge ex-bewoners heeft ze het manifest ‘Geef ouderen hun stem terug’ opgesteld. Inmiddels schitterde ze in een aflevering van Zembla. ,,Dit maakt het laatste stukje van mijn leven zinvol.’’

Lees meer...

Jong en oud samen in zorgflat: '75 jaar leeftijdsverschil, en toch vrienden
Jong en oud samen in zorgflat: '75 jaar leeftijdsverschil, en toch vriendenclose 22-02-2019

[NU.nl] Twintigers en een groep hoogbejaarden die in Utrecht een flat deelden, sloten in de afgelopen twee jaar een diepe vriendschap. Toen het woonproject eindigde, leidde dat deze week zelfs tot een manifest voor de overheid, met als boodschap: luister beter naar ouderen.

Lees meer...

Wat gaat er mis bij Careyn? (4/4) – ‘Stuitend gebrek aan moreel besef’
Wat gaat er mis bij Careyn? (4/4) – ‘Stuitend gebrek aan moreel besef’close 22-02-2019

[De NUK ] Sinds juli afgelopen jaar volgt Cees Grimbergen de jongere en de oude bewoners van verzorgingshuis Tuindorp-Oost. Zijn kennis Maria Piël (100) woont er al jaren. Aanvankelijk deed het verzorgingshuis hem denken aan een sterke aflevering van de MAX-dramaserie Hendrik Groen. Maar gaandeweg haalde de werkelijkheid de vermakelijke fictie in. OMANIDO (Oud Maar Niet Dood), zoals de actieve ouderen rond Hendrik Groen zich noemen, kreeg in de versie van Tuindorp-Oost steun van jongeren. De Raad van Bestuur van zorgconcern Careyn bekommerde zich op haar beurt meer om wat Inspectie en de Minister van Gezondheidszorg denken en vinden dan wat de oudere bewoners en de jongeren wensen.

Lees meer...

Geef ouderen hun stem terug.nl
Geef ouderen hun stem terug.nlclose 22-02-2019

[NCZ] Twee jaar woonden jongeren tussen de ouderen in verzorgingshuis Tuindorp-Oost in Utrecht. Dit uit nood geboren project was uniek: twee generaties die normaal niet bij elkaar leven, woonden als goede buren samen.

Lees meer...

Wat gaat er mis bij Careyn? (3/4) – CDA-minister De Jonge heeft geen oordeel
Wat gaat er mis bij Careyn? (3/4) – CDA-minister De Jonge heeft geen oordeelclose 21-02-2019

[De NUK ] Sinds juli afgelopen jaar volgt Cees Grimbergen de jongere en de oude bewoners van verzorgingshuis Tuindorp-Oost. Zijn kennis Maria Piël (100) woont er al jaren. Aanvankelijk deed het verzorgingshuis hem denken aan een sterke aflevering van de MAX-dramaserie Hendrik Groen. Maar gaandeweg haalde de werkelijkheid de vermakelijke fictie in. OMANIDO (Oud Maar Niet Dood), zoals de actieve ouderen rond Hendrik Groen zich noemen, kreeg in de versie van Tuindorp-Oost steun van jongeren. De Raad van Bestuur van zorgconcern Careyn bekommerde zich op haar beurt meer om wat Inspectie en de Minister van Gezondheidszorg denken en vinden dan wat de oudere bewoners en de jongeren wensen.

Lees meer...

Annemieke van der Vorst: “Mijn vader werd niet gedwongen om met Zembla te praten”
Annemieke van der Vorst: “Mijn vader werd niet gedwongen om met Zembla te praten”close 21-02-2019

[De NUK ] Het nieuws dat de ouderen moesten verhuizen, kwam als een bom”, aldus Annemieke van der Vorst. Haar 95-jarige vader woont in Tuindorp-Oost en is te zien in de uitzending van Zembla over de kwestie rondom Careyn. Zorgconcern Careyn heeft veel beloftes gedaan tegenover bewoners die niet zijn nagekomen.

Lees meer...

Meerderheid ouderen staat open voor samenwonen met studenten
Meerderheid ouderen staat open voor samenwonen met studentenclose 21-02-2019

[De NUK ] Als ouderen op zoek gaan naar een woning, zou 51,9% overwegen om samen te gaan wonen met studenten. Behoud van zelfstandigheid is daarbij een belangrijke voorwaarde. Dit blijkt uit een enquête die ZEMBLA samen met ouderenbond ANBO deed.

Lees meer...

Kijk terug: Oude bomen moet je niet verplanten
Kijk terug: Oude bomen moet je niet verplantenclose 21-02-2019

[Online artikel ] Het Utrechtse verzorgingshuis Tuindorp-Oost gaat tegen de vlakte. Het vijftig jaar oude complex moet plaats maken voor nieuwbouw. Omdat er daarom al een paar jaar geen ouderen meer toegelaten worden, ontstaat er leegstand, waar wel tijdelijk jongeren mogen wonen. Het wordt een groot succes, de jongeren helpen de ouderen met internet, doen boodschappen en zo ontstaan er vriendschappen. Een participatiesamenleving in het klein.

Lees meer...

De oude mevrouw Piël is een held in haar strijd tegen een zorginstelling
De oude mevrouw Piël is een held in haar strijd tegen een zorginstellingclose 21-02-2019

[de Volkskrant] Een 100-jarige schitterde in het verslag van een guerrillastrijd tegen de krankzinnige capriolen van een zorginstelling.

Lees meer...

Minister De Jonge stopt gerommel met zorggeld in doofpot
Minister De Jonge stopt gerommel met zorggeld in doofpotclose 21-02-2019

[Max Vandaag] In december 2018 beschrijft Cees Grimbergen voor de journalistieke website followthemoney.nl een bizarre constructie om een zorgmanager een gouden handdruk te kunnen geven. Verontruste Tweede Kamerleden stelden kritische vragen over dit misbruik van collectief geld. Voor MAX Vandaag verbaast Grimbergen zich over de antwoorden van de verantwoordelijke minister Hugo de Jonge (volksgezondheid), die geen moreel oordeel durft te vellen over een schijnconstructie, een nepstichting, een gouden handdruk én een plagiaat-rapport.

Lees meer...

Wat gaat er mis bij Careyn? (2/4) – Het plagiaatrapport van Marco Meerdink
Wat gaat er mis bij Careyn? (2/4) – Het plagiaatrapport van Marco Meerdinkclose 20-02-2019

[De NUK ] Sinds juli afgelopen jaar volgt Cees Grimbergen de jongere en de oude bewoners van verzorgingshuis Tuindorp-Oost. Zijn kennis Maria Piël (100) woont er al jaren. Aanvankelijk deed het verzorgingshuis hem denken aan een sterke aflevering van de MAX-dramaserie Hendrik Groen. Maar gaandeweg haalde de werkelijkheid de vermakelijke fictie in. OMANIDO (Oud Maar Niet Dood), zoals de actieve ouderen rond Hendrik Groen zich noemen, kreeg in de versie van Tuindorp-Oost steun van jongeren. De Raad van Bestuur van zorgconcern Careyn bekommerde zich op haar beurt meer om wat Inspectie en de Minister van Gezondheidszorg denken en vinden dan wat de oudere bewoners en de jongeren wensen.

Lees meer...

Hoe bonje bij Careyn een manifest oplevert
Hoe bonje bij Careyn een manifest oplevertclose 20-02-2019

[Max Vandaag] MAX Vandaag besteedt sinds juli 2018 aandacht aan de crisis in het Utrechtse verzorgingshuis Tuindorp-Oost. In een serie verhalen volgt MAX-journalist Cees Grimbergen de lotgevallen van jonge én oude bewoners. Want sinds begin 2016 nemen twintigers de plaatsen van overleden of naar verpleeghuizen overgeplaatste bewoners in. Het samenleven van jong en oud wordt een groot succes. Tot zorgconcern Careyn er een eind aan maakte. Wat aanvankelijk op een verkeerd uitgevallen aflevering van de dramaserie Hendrik Groen lijkt, wordt een serieuze aanklacht tegen de stand van de ouderenzorg. Maandag, 18 februari 2019, hebben de voormalige jonge bewoners het manifest Geef ouderen hun stem terug gepresenteerd met voorstellen voor betere zorg. Het manifest is inmiddels meer dan 20.000 keer getekend.

Lees meer...

Jongerenmanifest voor betere ouderenzorg bereikt minister
Jongerenmanifest voor betere ouderenzorg bereikt ministerclose 20-02-2019

[Zembla] Minister Hugo de Jonge heeft woensdagmiddag tijdens een commissievergadering beloofd schriftelijk te reageren op het manifest ‘Geef ouderen hun stem terug’. Een groep jongeren startte afgelopen maandag een actie voor betere ouderenzorg. Het manifest is intussen 20.000 keer ondertekend.

Lees meer...

Wat gaat er mis bij Careyn? (1/4) - 'Geef ouderen hun stem terug'
Wat gaat er mis bij Careyn? (1/4) - 'Geef ouderen hun stem terug'close 19-02-2019

[De NUK ] Sinds juli afgelopen jaar volgt Cees Grimbergen de jongere en de oude bewoners van het verzorgingshuis. Zijn kennis Maria Piël (100) woont er al jaren. Aanvankelijk deed Tuindorp-Oost hem denken aan een sterke aflevering van de MAX-dramaserie Hendrik Groen. Maar gaandeweg haalde de werkelijkheid de vermakelijke fictie in. OMANIDO (Oud Maar Niet Dood), zoals de actieve ouderen rond Hendrik Groen zich noemen, kreeg in de versie van Tuindorp-Oost steun van jongeren. De Raad van Bestuur van zorgconcern Careyn bekommerde zich op haar beurt meer om wat Inspectie en de Minister van Gezondheidszorg denken en vinden dan wat de oudere bewoners en de jongeren wensen.

Lees meer...

Oud-bewoners verzorgingshuis maken manifest voor betere ouderenzorg
Oud-bewoners verzorgingshuis maken manifest voor betere ouderenzorgclose 19-02-2019

[De Mantelzorger] Oud-bewoners van verzorgingshuis Tuindorp-Oost hebben een manifest gemaakt om de ouderenzorg te verbeteren. De groep Tegen de Onverschilligheid komt op voor de zorg van ouderen in het zorgcentrum en woonde eerder in hetzelfde pand in een bijzonder woonproject. De groep pleit voor een betere ouderenzorg en voor meer samenwoonprojecten tussen jong en oud.

Lees meer...

Jongeren en ouderen uit elkaar gehaald: ‘Ik zou het liefste weer terug willen’
Jongeren en ouderen uit elkaar gehaald: ‘Ik zou het liefste weer terug willen’close 19-02-2019

[Zembla] De jongerengroep Tegen De Onverschilligheid (TDO) woonde twee jaar lang samen met ouderen in een verzorgingshuis Tuindorp-Oost, in Utrecht. Totdatzorgorganisatie Careyn ze eind vorig jaar uit elkaar haalde. ZEMBLA volgt de jongeren bij de aftrap van een actie die ze zijn gestart om op te komen voor hun oudere ex-huisgenoten: "Er zijn hier vriendschappen ontstaan en dat wordt uit elkaar getrokken vanwege vastgoedbeleid en dat is heel erg jammer."

Lees meer...

Bezorgde studenten pleiten in manifest voor betere ouderenzorg
Bezorgde studenten pleiten in manifest voor betere ouderenzorgclose 19-02-2019

[Nationale Zorggids] In het manifest ‘ Geef ouderen hun stem terug’ pleit een groep studenten voor betere ouderenzorg. Twee jaar lang woonden zij samen met ouderen in verzorgingshuis Tuindorp-Oost in Utrecht. Wat de studenten daar zagen, verontruste hen zeer. Verplegend personeel ging gebukt onder werkdruk en had nauwelijks tijd voor de ouderen en bestuurders waren druk bezig met van alles en nog wat, behalve de leefomstandigheden van de bewoners. Het manifest dat maandag 18 februari is overhandigd aan zorginstantie Careyn stelt dat er meer is dan protocollen naleven, rapporten opstellen en beleidsstukken maken. Dit meldt Metro.

Lees meer...

Jongeren strijden voor ouderen: ‘Ouderenzorg bestaat uit meer dan protocollen’
Jongeren strijden voor ouderen: ‘Ouderenzorg bestaat uit meer dan protocollen’close 18-02-2019

[Zembla] Een groep jongeren zet zich vanaf maandag in voor betere ouderenzorg. De jongeren woonden twee jaar lang samen met ouderen in de wijk Tuindorp-Oost in Utrecht. Het samenleven heeft ervoor gezorgd dat ze nu in actie komen voor betere ouderenzorg.

Lees meer...

Oud-bewoners verzorgingshuis Tuindorp-Oost maken manifest voor betere ouderenzorg
Oud-bewoners verzorgingshuis Tuindorp-Oost maken manifest voor betere ouderenzorgclose 18-02-2019

[DUIC] De oud-bewoners van Tuindorp-Oost hebben een manifest gemaakt om de ouderenzorg te verbeteren. De groep Tegen de Onverschilligheid komt op voor de zorg van ouderen in het zorgcentrum en woonde eerder in hetzelfde pand in een bijzonder woonproject.

Lees meer...

Geef ouderen hun stem terug!
Geef ouderen hun stem terug!close 18-02-2019

[DWDD] Het was een succesvol doch tijdelijk experiment: jongeren tussen de ouderen laten wonen. Het gebeurde in het Utrechtse verzorgingstehuis Tuindorp-Oost; lege kamers werden gevuld met woningzoekende studenten. Marit de Jong en Wouter Smink waren twee van hen en zij zagen wat er allemaal mis is met de ouderenzorg. Ze zijn nu een actie gestart: Geef ouderen hun stem terug!; jong en oud trekken samen op.

Lees meer...

Jongeren starten actie om ouderenzorg te verbeteren
Jongeren starten actie om ouderenzorg te verbeteren close 18-02-2019

[METROnieuws ] Een groep studenten en oud-studenten die twee jaar lang samen met ouderen in een zorginstelling in Utrecht woonden, zijn een manifest gestart waarin ze pleiten voor betere ouderenzorg.

Lees meer...

Jonge medebewoners op de bres voor ouderen Tuindorp-Oost
Jonge medebewoners op de bres voor ouderen Tuindorp-Oostclose 18-02-2019

[AD Utrecht] De jonge oud-bewoners van Tuindorp-Oost stellen in het manifest dat ze de afgelopen twee jaar hebben gezien wat er in de ouderenzorg fout gaat.

Lees meer...

Geef ouderen hun stem terug
Geef ouderen hun stem terugclose 18-02-2019

[NieuwsKoerier] Het was een succesvol doch tijdelijk experiment: jongeren tussen de ouderen laten wonen. Het gebeurde in het Utrechtse verzorgingstehuis Tuindorp-Oost; lege kamers werden gevuld met woningzoekende studenten. Marit de Jong en Wouter Smink waren twee van hen en zij zagen wat er allemaal mis

Lees meer...

PvdA en SP willen opheldering over kostbaar rapport topman Careyn
PvdA en SP willen opheldering over kostbaar rapport topman Careynclose 24-12-2018

[De Gelderlander] SP en PvdA in de Tweede Kamer willen opheldering van minister De Jonge van Volksgezondheid over de verkapte gouden handdruk die de huidige Careyn-topman Marco Meerdink kreeg bij zijn vertrek bij zorgconcern Espria in 2016.

Lees meer...

369.334 euro voor een rapport van honderd pagina's dat in een la ligt
369.334 euro voor een rapport van honderd pagina's dat in een la ligtclose 20-12-2018

[FTM] Topman Marco Meerdink vertrekt in december 2015 bij zorginstelling Espria. Via een stichting doet hij in 2016 onderzoek waarvoor hij in totaal 292.000 euro opstrijkt, betaald uit de collectieve zorgpot. Het eindrapport wordt voor een flinke vergoeding door anderen geschreven, is een copy-paste-feest en ligt al twee jaar in een la. ‘Het rapport is nooit gepubliceerd en heeft geen enkele externe werking.’

Lees meer...

Marco Meerdink krijgt 369.334 euro voor een rapport van honderd pagina’s dat in een la ligt
Marco Meerdink krijgt 369.334 euro voor een rapport van honderd pagina’s dat in een la ligtclose 20-12-2018

[SIN-NL] Zorgcowboys Geknoei met declaraties. Patiënten langer behandelen dan nodig is. Pgb-fraude. Er zijn veel manieren om meer geld te verdienen in de zorg dan is gerechtvaardigd. In dit dossier gaan we op jacht naar zogenoemde zorgcowboys: gehaaide ondernemers, listige consultants en graaiende managers die zichzelf verrijken door misbruik van de wet- en regelgeving. Ze maken onze zorg veel duurder dan nodig.

Lees meer...

Verscherpt toezicht bij zorginstelling Careyn opgeheven
Verscherpt toezicht bij zorginstelling Careyn opgehevenclose 20-12-2018

[De Gelderlander] Zorginstelling Careyn, met vestigingen in Utrecht, Maarssen en Woerden, heeft de zaken weer op orde. De Inspectie Gezondheidszorg heeft besloten dat het verscherpt toezicht wordt opgeheven.

Lees meer...

Minister noemt verhuizing bij Careyn ‘ingrijpende gebeurtenis’
Minister noemt verhuizing bij Careyn ‘ingrijpende gebeurtenis’close 03-12-2018

[AD Utrecht] Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport erkent dat de dubbele verhuizing van meer dan twintig hoogbejaarde bewoners van verzorgingshuis Tuindorp-Oost ‘een bijzonder ingrijpende gebeurtenis is’.

Lees meer...

De verhuizing van mevrouw Piël in Hallo Nederland
De verhuizing van mevrouw Piël in Hallo Nederlandclose 03-12-2018

[Hallo Nederland] Mevrouw Piël is 100 jaar en heeft op haar oude dag moeten verhuizen. Weggehaald uit haar vertrouwde omgeving om binnen anderhalf jaar wéér te verhuizen. Helaas heeft niemand dit kunnen voorkomen. En hoe de toekomst eruit ziet, is voor iedereen onduidelijk.

Lees meer...

Careyn: carrousel van managers en chaos op de werkvloer
Careyn: carrousel van managers en chaos op de werkvloerclose 02-12-2018

[AD Utrecht] In het Utrechtse verzorgingshuis Tuindorp-Oost van Careyn verhuisden vorige week de eerste hoogbejaarde bewoners van de hoogbouw naar de laagbouw. Een omstreden operatie. Twee Inspecties houden het in crisis verkerende zorgconcern ondertussen in de gaten. Hoe werd Careyn - omzet 340 miljoen - de afgelopen jaren eigenlijk bestuurd?

Lees meer...

Beantwoording Kamervragen over het bericht ‘Managers Careyn oorzaak diepe crisis Tuindorp-Oost’
Beantwoording Kamervragen over het bericht ‘Managers Careyn oorzaak diepe crisis Tuindorp-Oost’close 22-11-2018

[Rijksoverheid ]

Lees meer...

Commissiebrief Tweede Kamer over Bestuurlijke situatie zorgcentrum Tuindorp Oost van Careyn
Commissiebrief Tweede Kamer over Bestuurlijke situatie zorgcentrum Tuindorp Oost van Careynclose 22-11-2018

[Rijksoverheid ] De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft minister De Jonge (VWS) gevraagd om een reactie op een brief die zij ontvangen heeft van ‘Tegen de Onverschilligheid’ over de bestuurlijke situatie in zorgcentrum Tuindorp Oost van Careyn.

Lees meer...

Eerste verhuizing binnen verzorgingstehuis Tuindorp-Oost is begonnen
Eerste verhuizing binnen verzorgingstehuis Tuindorp-Oost is begonnenclose 21-11-2018

[AD Utrecht] De eerste verhuizing van de bejaarden in het verzorgingstehuis van Careyn in Tuindorp-Oost is vandaag begonnen. Iedere dag worden er twee mensen van de hoog- naar de laagbouw verhuisd. In totaal duurt dit project tot 4 december.

Lees meer...

Careyn start met verhuizing oudere bewoners verzorgingshuis Tuindorp-Oost
Careyn start met verhuizing oudere bewoners verzorgingshuis Tuindorp-Oostclose 21-11-2018

[Max Vandaag] Ze hebben zich maanden verzet, maar het onvermijdelijke verhuismoment is nu echt aangebroken voor de bewoners van verzorgingshuis Tuindorp-Oost in Utrecht. Vanaf 21 november tot aan half december 2018 worden alle oudere bewoners verhuisd naar een ander onderkomen, waar zij na ongeveer 1 jaar weer weg moeten. Veel bewoners hebben berusting gevonden in de situatie, maar de hele verhuiskwestie heeft er flink ingehakt.

Lees meer...

Inspectie zet onderzoek bij Careyn en Tuindorp-Oost voort
Inspectie zet onderzoek bij Careyn en Tuindorp-Oost voortclose 09-11-2018

[AD Utrecht] Zorginstelling Careyn is nog niet van de Inspectie Gezondheidszorg af. De komende weken wordt het zorgconcern, met het in crisis verkerende verzorgingshuis Tuindorp-Oost, nader onderzocht. De 17.000 klanten en 7000 medewerkers van Careyn-instellingen in de provincies Utrecht en Zuid-Holland verkeren dus voorlopig nog in onzekerheid over de toekomst.

Lees meer...

Meer kamervragen en meer onderzoek bij Careyn in crisis
Meer kamervragen en meer onderzoek bij Careyn in crisisclose 09-11-2018

[Max Vandaag] Zorginstelling Careyn is nog niet van de Inspectie Gezondheidszorg af. De komende weken wordt het zorgconcern, met het in crisis verkerende verzorgingshuis Tuindorp-Oost, nader onderzocht. De 17.000 klanten en 7.000 medewerkers van Careyn-instellingen in de provincies Utrecht en Zuid-Holland blijven dus voorlopig in onzekerheid over de toekomst. MAX-journalist Cees Grimbergen volgt de zaak voor MAX Vandaag en voor AD/Utrechts Nieuwsblad.

Lees meer...

Het bericht ‘Managers Careyn oorzaak diepe crisis Tuindorp-Oost’
Het bericht ‘Managers Careyn oorzaak diepe crisis Tuindorp-Oost’close 08-11-2018

[Kamervragen]

Lees meer...

Kamervragen over situatie verzorgingshuis Careyn Tuindorp Oost
Kamervragen over situatie verzorgingshuis Careyn Tuindorp Oostclose 08-11-2018

[DUIC] Er zijn kamervragen gesteld over het verzorgingshuis Careyn in de Utrechtse wijk Tuindorp-Oost. Kamerlid Evert Jan Slootweg (CDA) stelt vragen over onder meer de verplichte verhuizing van een groep ouderen uit het verzorgingshuis.

Lees meer...

Kamervragen over crisis bij Careyn-verzorgingshuis Tuindorp-Oost
Kamervragen over crisis bij Careyn-verzorgingshuis Tuindorp-Oostclose 07-11-2018

[AD Utrecht] De crisis en chaos in verzorgingshuis Tuindorp-Oost van Careyn heeft geleid tot schriftelijke vragen in de Tweede Kamer aan minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. CDA-kamerlid Evert Jan Slootweg wil onder meer van de minister weten of er nog valt te ontkomen aan de gedwongen verhuizing van 39 ouderen uit het verzorgingshuis.

Lees meer...

D-Day voor geplaagde zorginstelling Tuindorp-Oost: inspectie komt op bezoek
D-Day voor geplaagde zorginstelling Tuindorp-Oost: inspectie komt op bezoekclose 03-11-2018

[AD Utrecht] Komende week oordeelt de Inspectie Gezondheidszorg of het bij zorgconcern Careyn beter gaat. In Careyn-vestiging Tuindorp-Oost in Utrecht wordt dat besluit met spanning afgewacht. Is de chaos in het verzorgingshuis van de voorbije jaren voldoende het hoofd geboden?

Lees meer...

Gemangeld door zorggigant Careyn
Gemangeld door zorggigant Careynclose 02-11-2018

[Max Vandaag] Wat ooit bekendstond als ‘het beste verzorgingshuis van Utrecht’, vecht vandaag de dag tegen haar ondergang. Stress onder de hoogbejaarde bewoners over een geplande verhuizing en tekortkomingen die leiden tot verscherpt Inspectietoezicht bepalen het alledaagse leven in Tuindorp-Oost. Er is sprake van chaos en onzekerheid. MAX-journalist Cees Grimbergen volgt de zaak voor MAX Vandaag en voor AD/Utrechts Nieuwsblad en spreekt met getergde bewoners, hun al even getergde familie en bezorgd personeel.

Lees meer...

Ouderen dupe van crisis zorghuis Tuindorp-Oost
Ouderen dupe van crisis zorghuis Tuindorp-Oostclose 30-10-2018

[Max Vandaag] Terwijl hoogbejaarde bewoners van het Utrechtse verzorgingstehuis Tuindorp-Oost onder spanning staan vanwege een aanstaande verhuizing, duurt de interne crisis voort. Het ziekteverzuim onder personeel ligt tussen de 20 en 25 procent en ‘veilige zorg’ en goede toediening van medicatie zijn ‘niet op orde’. Dat het verzorgingshuis in zwaar weer verkeert, blijkt uit interne stukken. MAX-journalist Cees Grimbergen volgt de zaak voor MAX Vandaag en voor AD/Utrechts Nieuwsblad. Hij las de stukken en verbaasde zich.

Lees meer...

Bewoners en personeel doen schrijnend verhaal over verzorgingshuis Tuindorp-Oost: ‘Als de dood voor inspectie’
Bewoners en personeel doen schrijnend verhaal over verzorgingshuis Tuindorp-Oost: ‘Als de dood voor inspectie’close 29-10-2018

[AD Utrecht] MISSTANDENWat ooit bekendstond als ‘het beste verzorgingshuis van Utrecht’, vecht vandaag de dag tegen haar ondergang. Stress onder de hoogbejaarde bewoners over een geplande verhuizing en tekortkomingen die leiden tot verscherpt Inspectietoezicht bepalen het alledaagse leven in Tuindorp-Oost. Er is sprake van chaos en onzekerheid.

Lees meer...

Dat er bij Careyn al jaren zoveel chaos en wanbeleid heerst is onverteerbaar
Dat er bij Careyn al jaren zoveel chaos en wanbeleid heerst is onverteerbaarclose 29-10-2018

[AD Utrecht] Columniste en journaliste Marieke Dubbelman schrijft op maandag en zaterdag over zaken in Utrecht of de regio die haar zijn opgevallen. Dit keer over het verzorgingshuis in Tuindorp-Oost.

Lees meer...

Crisis bij Careyn Utrecht net voor einde aanwijzing IGJ
Crisis bij Careyn Utrecht net voor einde aanwijzing IGJclose 28-10-2018

[Skipr] In de aanloop naar het einde van de aanwijzing van de IGJ op 8 november, worden bij Careyn nog steeds misstanden gesignaleerd. Uit interne stukken zou blijken dat in verzorgingshuis Tuindorp-Oost in Utrecht veilige zorg en goede toediening van medicatie niet op orde zijn en het verzuim van personeel veel hoger dan gemiddeld. Careyn zegt dat die stukken verouderd zijn.

Lees meer...

Crisis in Tuindorp-Oost door hoog ziekteverzuim en problemen bij zorg
Crisis in Tuindorp-Oost door hoog ziekteverzuim en problemen bij zorgclose 27-10-2018

[AD Utrecht ] Terwijl hoogbejaarde bewoners van verzorgingstehuis Tuindorp-Oost onder spanning staan vanwege een aanstaande verhuizing, duurt de interne crisis voort. Het ziekteverzuim onder personeel ligt tussen de 20 en 25 procent en ‘veilige zorg’ en goede toediening van medicatie zijn ‘niet op orde’.

Lees meer...

SP wil dat minister zich bemoeit met ‘schrijnende situatie’ bij zorgcentrum Tuindorp-Oost
SP wil dat minister zich bemoeit met ‘schrijnende situatie’ bij zorgcentrum Tuindorp-Oostclose 11-10-2018

[AD Utrecht] Kamerlid Maarten Hijink (SP) heeft minister Hugo de Jonge gemaand zich persoonlijk het lot aan te trekken van de ouderen in zorgcentrum Tuindorp-Oost.

Lees meer...

Bewoners Tuindorp Oost doen appél op Tweede Kamer: Laat jong en oud in heel ons land samenwonen!
Bewoners Tuindorp Oost doen appél op Tweede Kamer: Laat jong en oud in heel ons land samenwonen!close 23-09-2018

[AD Utrecht] De Jongeren van het actiecomité Tegen de Onverschilligheid hebben de Tweede Kamer een brandbrief gestuurd over de wijze waarop er met ouderen wordt omgegaan in zorginstelling Tuindorp-Oost in Utrecht.

Lees meer...

Protestlied tegen scheiden ouderen en jongeren in Tuindorp-Oostmore_vert
Protestlied tegen scheiden ouderen en jongeren in Tuindorp-Oostclose 13-09-2018

RTV Utrecht UTRECHT - In woonzorgcomplex Tuindorp-Oost in Utrecht leven jongeren en ouderen samen, maar aan het experiment komt een einde. Een van de bewoners heeft daarom een protestlied geschreven.

Lees meer...

De dubbele verhuizing van Utrechtse 100-jarigen
De dubbele verhuizing van Utrechtse 100-jarigenclose 08-09-2018

[Drimble] Zaterdag 8 september 2018, 08:33 uur Het plan was uit nood geboren, maar eigenlijk kon niemand voorspellen dat het zo´n succes zou worden. Het verzorgingstehuis Tuindorp Oost liep langzaam leeg doordat er geen nieuwe cliënten mochten worden aangenomen, dus al die woonruimte werd verhuurd aan jongeren. Dat ouderen het fijn zouden vinden om tussen jongeren te wonen dat was misschien nog wel te verwachten, maar dat die jongeren het zo fijn vinden dat is verrassend. Alle bewoners zijn blij, maar helaas komt aan het experiment een einde. De jongeren moeten verhuizen. En de ouderen, waarvan de meeste 90 of zelfs 100-plus, zijn moeten ook verhuizen. Twee keer zelfs! Actiegroep Tegen Onverschilligheid komt daarvoor in actie en Wouter Smink is te gast.

Lees meer...

De dubbele verhuizing van Utrechtse 100-jarigenmore_vert
De dubbele verhuizing van Utrechtse 100-jarigenclose 08-09-2018

NPO Radio 1 Een interview bij het NPO Radio 1 programma Nieuwsweekend

Lees meer...

Weer excuses Careyn om dubbele verhuizing ouderen
Weer excuses Careyn om dubbele verhuizing ouderenclose 22-08-2018

[AD Utrecht] De jonge bewoners van zorgcentrum Tuindorp-Oost in Utrecht moeten uiterlijk 17 december zijn verhuisd. Eind september moet duidelijk zijn hoe de verhuizing van de ouderen gaat verlopen.

Lees meer...

Managers Careyn oorzaak diepe crisis in Tuindorp-Oost
Managers Careyn oorzaak diepe crisis in Tuindorp-Oostclose 20-08-2018

[Max Vandaag] De laatste 4 weken volgt MAX Vandaag de verwikkelingen rond verzorgingshuis Tuindorp-Oost in Utrecht. 40 zeer oude bewoners moeten binnen anderhalf jaar 2 keer verhuizen. 90 jongeren, die ook in het verzorgingshuis wonen, moeten helemaal opkrassen. Raad van Bestuur en Raad van Toezicht van Careyn zijn onverbiddelijk: sloop en nieuwbouw móéten doorgang vinden. Ook al omdat panden en grond aan een projectontwikkelaar zijn verkocht. Cees Grimbergen bericht over hoe OMANIDO én de jongeren stand proberen te houden tegen moderne zorgmanagers die elkaar de tent uitvechten.

Lees meer...

Ouderen in zorgcentrum Careyn moeten twee keer verhuizen
Ouderen in zorgcentrum Careyn moeten twee keer verhuizenclose 13-08-2018

[NZG] Ondanks protest van ouderen, gaat de gedwongen verhuizing binnen Careyn toch door. Bewoners van zorgcentrum Tuindorp-Oost moeten de komende tijd twee keer verhuizen. De eerste keer krijgen ze een tijdeljik nieuw onderkomen in het huidige pand. Vervolgens moeten ze eind 2019 weer verhuizen omdat de nieuwbouw dan af is. Dat melden Skipr en de Volkskrant.

Lees meer...

Careyn-directeur Tuindorp-Oost per direct vertrokken
Careyn-directeur Tuindorp-Oost per direct vertrokkenclose 08-08-2018

[AD Utrecht] Directeur Jacqueline Scheidsbach van zorginstelling Careyn in Utrecht is met onmiddellijke ingang vertrokken. Scheidsbach was betrokken bij de verhuisplannen voor verzorgingshuis Tuindorp-Oost. Over die plannen ontstond grote onrust bij jonge en oude bewoners en bij familieleden.

Lees meer...

De dubbele verhuizing van Utrechtse 100-jarigenmore_vert
De dubbele verhuizing van Utrechtse 100-jarigenclose 05-08-2018

NPO Radio 1 Een interview bij het NPO Radio 1 programma Kwesties

Lees meer...

Careyn zet dubbele verhuizing bewoners verpleeghuis door
Careyn zet dubbele verhuizing bewoners verpleeghuis doorclose 02-08-2018

[Skipr] Bewoners van zorgcentrum Tuindorp-Oost in Utrecht zullen eerst binnen het huidige pand moeten verhuizen, alvorens zij hun intrek nemen in het pand dat momenteel gebouwd wordt. Zorgorganisatie Careyn kan de kwaliteit en veiligheid van de bewoners op hun huidige woonplek niet langer garanderen. Onder bewoner is onrust ontstaan over de dubbele verhuizing, meldt omroep MAX.

Lees meer...

Voor een 108-jarige is verhuizen onmenselijk
Voor een 108-jarige is verhuizen onmenselijk close 02-08-2018

[HUMAN] Verzorgingshuis Careyn Tuindorp-Oost in Utrecht stond model voor de documentaire Een nieuwe morgen. Jong en oud leven er samen. Maker Kim Brand reageert op het nieuws dat aan die situatie een eind komt en de bewoners moeten verhuizen.

Lees meer...

Careyn-top wijkt niet voor Utrechtse 100-jarigen
Careyn-top wijkt niet voor Utrechtse 100-jarigenclose 01-08-2018

[Max Vandaag] Zorgorganisatie Careyn komt verontruste bewoners van verzorgingshuis Tuindorp-Oost niet tegemoet. Op maandagavond 30 juli 2018 werd tijdens 2 bijeenkomsten in het Utrechtse huis duidelijk dat de Careyn-directie vasthoudt aan de dubbele verhuizing van de ouderen. Ook zullen de meer dan 90 jongeren nog dit jaar moeten vertrekken. In 2 eerdere berichten besteedde MAX aan de onrust in Utrecht en aan de kritische opstelling van hoogbejaarde bewoners en hun familieleden. Cees Grimbergen bericht.

Lees meer...

Buren Wouter (26) en mevrouw Piël (100) worden tot hun verdriet uit elkaar gehaaldmore_vert
Buren Wouter (26) en mevrouw Piël (100) worden tot hun verdriet uit elkaar gehaaldclose 31-07-2018

NPO Radio 2 De Wild in de Middag, met mevrouw Piël en Wouter

Lees meer...

Honderdjarige bewoners verzorgingshuis in Utrecht moeten verhuizen: ‘Het is vreselijk en misdadig’
Honderdjarige bewoners verzorgingshuis in Utrecht moeten verhuizen: ‘Het is vreselijk en misdadig’close 31-07-2018

[de Volkskrant] De veelal stokoude bewoners van een verzorgingshuis in Utrecht moeten verhuizen. Zeer tegen hun zin, want dat geeft stress en maakt bovendien een ruw einde aan het succesvolle samenwonen met jongeren.

Lees meer...

Spannende dag voor OMANIDO in Tuindorp-Oost
Spannende dag voor OMANIDO in Tuindorp-Oostclose 30-07-2018

[Max Vandaag] Het is nog steeds hommeles in verzorgingshuis Tuindorp-Oost in Utrecht. Twee weken geleden berichtte MAX Vandaag dat 42 ouderen binnen anderhalf jaar tijd 2 keer moeten verhuizen. Wat zij niet willen. Het zijn vooral 90-plussers en zelfs 4 eeuwelingen. Meer dan 90 jongeren die de afgelopen jaren in Tuindorp-Oost kwamen wonen, moeten het huis voor 1 november verlaten. De nieuwbouw, zonder jongeren, moet eind 2020 af zijn. Het voorbeeldproject waar oud en jong samenleven wordt door zorgorganisatie Careyn gestopt. MAX-journalist Cees Grimbergen volgt de gebeurtenissen. Vanavond, 30 juli 2018, worden de bewoners opnieuw door het Careyn-management geïnformeerd. Gaat Careyn rekening houden met de bewonerswensen?

Lees meer...

Jong én oud verzetten zich tegen ‘interne migratie’ Utrechts verzorgingshuis
Jong én oud verzetten zich tegen ‘interne migratie’ Utrechts verzorgingshuisclose 18-07-2018

[Max Vandaag] In het Utrechtse verzorgingshuis Tuindorp-Oost is grote onrust ontstaan. Bewoners moeten binnen anderhalf jaar 2 keer verhuizen. De jongeren die er afgelopen jaren kwamen wonen worden nog dit jaar op straat gezet. MAX-journalist Cees Grimbergen woont in de buurt en kent enkele bewoners. Hij is prettig verbaasd hoe jong en oud elkaar vinden in het verzet tegen de zorgmanagers van Careyn.

Lees meer...

Mevrouw Piel (100): Jongeren moeten bij ons blijven wonen!
Mevrouw Piel (100): Jongeren moeten bij ons blijven wonen!close 18-07-2018

[AD Utrecht] Bewoners van zorgcentrum Tuindorp-Oost hopen dat een bezoek van wethouder Maarten van Ooijen (ChristenUnie) en de directie van zorginstelling Careyn een eerste aanzet is geweest tot verandering van omstreden verhuisplannen.

Lees meer...

Careyn en wethouder alsnog om tafel met boze bewoners Tuindorp Oost
Careyn en wethouder alsnog om tafel met boze bewoners Tuindorp Oostclose 17-07-2018

[AD Utrecht] Zorginstelling Careyn en de Utrechtse wethouder Maarten van Ooijen (ChristenUnie) gaan alsnog om tafel met bewoners van zorgcentrum Tuindorp-Oost om van gedachten te wisselen over het besluit om de jongeren versneld buiten de deur te zetten en de ouderen tweemaal intern te laten verhuizen.

Lees meer...

Wethouder bezoekt boze bewoners Careyn
Wethouder bezoekt boze bewoners Careynclose 17-07-2018

[RTV Utrecht ] UTRECHT - In woonzorgcomplex Tuindorp-Oost in Utrecht leven jongeren en ouderen samen, maar aan het experiment komt een einde. Een van de bewoners heeft daarom een protestlied geschreven.

Lees meer...

Jong en oud uit zorgcentrum Tuindorp-Oost protesteert in raadszaal
Jong en oud uit zorgcentrum Tuindorp-Oost protesteert in raadszaalclose 13-07-2018

[AD landelijk] Bewoners van zorgcentrum Tuindorp Oost – bejaarden en jongeren - trokken donderdagavond zij aan zij naar het Utrechtse stadhuis om hun verzet tegen een gedwongen verhuizing kracht bij te zetten. De jongeren moeten binnen vier maanden verkassen, de bejaarden wacht een dubbele interne verhuizing.

Lees meer...

Wethouder overlegt over dubbele verhuizing Careyn-bewoners
Wethouder overlegt over dubbele verhuizing Careyn-bewonersclose 12-07-2018

[RTV Utrecht ] UTRECHT - Wethouder Maarten van Ooijen gaat praten met zorginstelling Careyn, over de dubbele verhuizing van een aantal senioren. Dat zei hij toe tijdens het vragenuur in de Utrechtse gemeenteraad.

Lees meer...

Bewoners woonzorgcentrum: "Weer verhuizen? Dan hoeft het voor mij niet meer"
Bewoners woonzorgcentrum: "Weer verhuizen? Dan hoeft het voor mij niet meer"close 11-07-2018

[RTV Utrecht ] UTRECHT - Onrust in het Utrechtse verzorgingstehuis Careyn. De hoogbejaarde bewoners van het zorgcomplex moeten verhuizen naar een andere vleugel en daar zijn ze niet blij mee.

Lees meer...

Jongeren moeten vertrekken uit succesvol experiment in verzorgingshuis Tuindorp Oost
Jongeren moeten vertrekken uit succesvol experiment in verzorgingshuis Tuindorp Oostclose 11-07-2018

[DUIC] Het was een succesvol project: jongeren en ouderen woonden sinds april 2016 samen in het zorgcomplex Tuindorp Oost. Na een opnamestop waren er te veel lege kamers in het complex, waarna er woningzoekende jongeren bijkwamen. Nu moeten de jongeren voor het einde van dit jaar nog vertrekken uit het complex en een aantal ouderen in het pand verhuizen. Het geeft onrust en bewoners zijn ontevreden.

Lees meer...

Vragen over gedwongen verhuizing bewoners zorgcentrum Tuindorp Oost
Vragen over gedwongen verhuizing bewoners zorgcentrum Tuindorp Oostclose 11-07-2018

[PvdA] Samen met GroenLinks en de SP stelt Hester Assen donderdag 12 juli vragen aan het college over de gedwongen, dubbele verhuizing van de bewoners van zorgcentrum Tuindorp Oost. Eerder al stelde D66 vragen.

Lees meer...

Huurders Tuindorp-Oost moeten voor eind van het jaar verhuizen
Huurders Tuindorp-Oost moeten voor eind van het jaar verhuizenclose 03-07-2018

[DUB Utrecht] De 75 jongeren die via Socius een appartement huren in het voormalig verzorgingshuis Tuindorp-Oost, kregen vorige week te horen dat ze voor het einde van het jaar moeten verhuizen. Dat kwam hard aan, want de huurders dachten dat ze tot de sloop van het gebouw in konden blijven.

Lees meer...

Naast ouderen moeten ook de jongeren gedwongen vertrekken uit huis Careyn: 'We zijn heel boos'
Naast ouderen moeten ook de jongeren gedwongen vertrekken uit huis Careyn: 'We zijn heel boos'close 28-06-2018

[AD Utrecht] Niet alleen de ouderen in verzorgingshuis Tuindorp Oost moeten plotseling verkassen, ook de bijna honderd jongeren in het gebouw van zorginstelling Careyn moeten binnen enkele maanden hun biezen pakken. Voor hen is er simpelweg geen woonruimte meer.

Lees meer...

Bewoners Careyn boos omdat ze meer dan een keer moeten verhuizen
Bewoners Careyn boos omdat ze meer dan een keer moeten verhuizenclose 27-06-2018

[AD Utrecht] Ze zijn van streek, gespannen en doen er alles aan om het tegen te houden. De 42 bewoners van verzorgingshuis Tuindorp Oost hoorden maandagavond van zorginstelling Careyn dat ze twee verhuizingen binnen anderhalf jaar tijd te wachten staat. ,,Wie doet hen dit nou aan op hun oude dag.’’

Lees meer...

Ouderen verzorgingstehuis Tuindorp Oost ontredderd en vertwijfeld over dubbele verhuizing
Ouderen verzorgingstehuis Tuindorp Oost ontredderd en vertwijfeld over dubbele verhuizingclose 26-06-2018

[AD Utrecht] Bewoners en verplegers van verzorgingshuis Tuindorp Oost in Utrecht zijn boos, bezorgd en ontredderd over de gevolgen van de nieuwbouwplannen van zorginstelling Careyn. De oude bewoners moeten hun vertrouwde flat uit, bivakkeren op een tijdelijke plek en vervolgens naar het nieuw te bouwen pand. En dat alles binnen anderhalf jaar. Ze hebben het gevoel dat er met ze gesold wordt.

Lees meer...

Jongeren wonen tussen de ouderen in het Utrechtse verzorgingstehuis Tuindorp-Oost van Careyn
Jongeren wonen tussen de ouderen in het Utrechtse verzorgingstehuis Tuindorp-Oost van Careynclose 06-03-2018

[HUMAN] Wat gebeurt er wanneer je 41 jonge woningzoekenden in een ouderenflat plaatst? Versmelten de werelden van jong en oud of botsen ze?

Lees meer...